0172-495168 / 06-29038976 toby@csalphen.nl

Tips en tricks

Tips en tricks

Op deze pagina vind u tips en tricks die wij vanuit Computer Services ALPHEN voor u hebben gemaakt. Wellicht kunt u met deze tips en tricks zelf een aantal mogelijkheden op uw computer nakijken. Misschien kunt u zelf al een aantal problemen oplossen of nalezen hoe u deze tips en tricks in de toekomst toe kunt passen. Lukt dit niet of heeft u persoonlijke adviezen nodig dan kunt u contact met CS ALPHEN opnemen.

Wordt uw computer steeds trager?

Het kan zijn dat uw computer ‘besmet’ is met een virus, of spyware. Dit kan ongemerkt meekomen als u op het internet bent en websites bezoekt, maar het kan ook op uw computer terechtkomen als u een gratis downloadprogramma geïnstalleerd heeft, voor bijvoorbeeld het “gratis” downloaden van muziek, films of programma’s. Denkt u hierbij aan: de varianten van BitTorrent, LimeWire, Vuze, eMule enz. Wanneer u een virusscanner op uw computer heeft staan, zal deze altijd vragen of u wilt ‘doorgaan’ bij het installeren van de downloadprogrammatuur. Als u op doorgaan klikt geeft u toestemming aan dit programma om de muziek, films en / of programma’s te downloaden. Mocht dit een ‘besmette’ download zijn, haalt u een virus of spyware binnen op uw computer waar de virusscanner dan niet meer op aanslaat.

Houdt uw virusscanner altijd ‘up to date’ en laat hem regelmatig scannen. Alleen zo beschermt u uw computer het meest optimaal tegen virussen. Dit is overigens nooit een 100% garantie. Helaas zijn er altijd mensen die hun best doen om een virus te maken waarmee ze toch op uw en andere computers binnen kunnen dringen.

Laptop te warm?

Werkt u graag achter uw laptop en neemt u hem dan wel eens op schoot? Let op dat de ventilator vaak onderop uw laptop zit. Als u die afsluit doordat de laptop op uw schoot staat, of misschien zelfs op een deken of dekbed staat, kan hij zijn warmte niet kwijt. Hierdoor kan de laptop te warm worden en uitvallen. Tegenwoordig zijn er laptopstandaards, of tafeltjes met een ventilator erin te koop. Hierdoor staat de laptop hoger en wordt deze beter gekoeld. Zoek u zoiets? Dan kunnen wij deze ook leveren.

Stof!

Eén van de grootste vijanden van desktops en laptops is stof. De ventilator raakt verstopt en de computer kan zijn warmte niet meer kwijt. Door stof kan kortsluiting ontstaan en kunnen er onderdelen van uw computer uitvallen of beschadigen. Een computer trekt stof aan, dit gebeurt ook in een schone omgeving. Houdt de ruimte / omgeving van uw computer zoveel mogelijk stofvrij en laat uw computer minimaal 1x per 1,5 jaar schoon blazen bij een computerspecialist, zoals CS ALPHEN. U kunt beter niet zelf stof uit uw computer verwijderen met de stofzuiger, omdat er dan statische elektriciteit vrijkomt en u daardoor de componenten in de computer kunt beschadigen.

Desktop Processor Koelblok met veel te veel stof

 Virusscanner

Een gratis virusscanner is altijd beter dan geen virusscanner. Toch raden wij u altijd aan een betaalde virusscanner aan te schaffen. Er zijn verschillende virusscanners op de markt: Symantec (Norton), McAfee, Eset NOD32, Norman, Trend Microscan, Bullguard, Panda Security, etc. CS ALPHEN is wederverkoper van Panda Security software. Hier zijn meerdere versies van op de markt. De versies van Panda Security die wij het meest verkopen zijn:

(voor 1 jaar)

 • Dome Essential € 25,- (1 licentie)
 • Dome Advanced € 40,- (1 licentie)
 • Dome Essential € 45,- (3 licenties)
 • Dome Advanced € 60,- (3 licenties)

(voor 3 jaar)

 • Dome Essential € 55,- (1 licentie)
 • Dome Advanced € 85,- (1 licentie)
 • Dome Essential € 100,- (3 licenties)
 • Dome Advanced € 140,- (3 licenties)

Wij van Computer Services ALPHEN vinden dat Panda Security een groot voordeel heeft ten opzichte van andere virusscanners. Bij Panda Security worden de updates aan het programma zelf bijgewerkt zodra er een nieuwe versie is, tevens wordt de database ook bijgewerkt. Bij de meeste andere virusscanpakketten betaal je ieder jaar voor een aanvulling op je aangeschafte pakket (de volledige jaarlijkse database), maar krijg je geen nieuwe software. 

Vraag naar onze gunstige prijzen voor het aanschaffen van Panda Security voor meerdere jaren.

Beveiliging (Algemeen)

Bij de beveiliging van een computer geldt:

 • 25% beveiliging met een gratis virusscanner
 • 50% beveiliging met een betaalde virusscanner
 • 30% beveiliging met tools om spyware tegen te gaan, of te verwijderen
 • 20% ligt bij de gebruiker (selectief downloaden en lezen van berichten e.d.)
Neem contact met ons op

Spam per mail / CBT – locker virus

Als u een bijlage van uw mail opent, let dan altijd goed op of u de afzender vertrouwt. Op dit moment zijn er veel mailtjes in omloop die rondgestuurd worden om uw computer te ‘vervuilen’ of te ‘beschadigen’. U ontvangt bijvoorbeeld een factuur, of een betalingsherinnering, of een boete van een bedrijf of instantie. Dit wordt dan in de bijlage meegestuurd bij het bericht, als een ingepakt (ZIP) bestand. Heeft u geen contract met dit bedrijf, of deze instantie, verwijder dan direct deze mail. Heeft u wel een contract met dit bedrijf, maar vertrouwt u het niet? Neem dan voor de zekerheid contact met hen op, om te controleren of die mail wel een echte factuur betreft.

Meestal gaat het bij het bellen al verkeerd, omdat het telefoonnummer in het bericht vaak niet klopt. Open in elk geval NOOIT de bijlage. Zodra u deze opent wordt er in de meeste gevallen het CBT-locker virus geactiveerd. Dit houdt in dat alle media die met de computer verbonden is (denk aan interne- / externe harddisk, usb, SD-kaarten enz.) wordt verminkt. Er komt een soort ‘versleuteling’ over uw bestandsnamen heen, waardoor deze veel langer in de benaming worden en onherstelbaar beschadigd zijn. U kunt uw persoonlijke bestanden dan niet meer openen. Door een flink geldbedrag te betalen in BitCoins, ontvangt u (hopelijk) een herstelcode van de hackers. Dit is uiteraard geen garantie en is een soort Russisch roulette.

Voorbeelden van bedrijven en instanties kunnen zijn: KPN, Albert Heijn, deurwaarder kantoren en / of incassobureaus, in de toekomst komen daar zeker andere instanties bij. Uiteraard hebben deze bedrijven niets te maken met deze mails en doen ze er alles aan om dit niet te laten gebeuren.

Back-up maken!

Maak regelmatig een back-up van de bestanden op uw computer. Dit kunt u doen door ze eenvoudigweg via de verkenner te kopiëren. U kunt ook een programma downloaden of kopen vanaf het internet die er speciaal voor gemaakt is om uw persoonlijke gegevens veilig te stellen. Maakt u handmatig een back-up, zet dan de bestanden op een externe harde schijf en bewaar deze los van uw computer. Mocht u getroffen worden door een virus, of doet uw computer het om een andere reden niet meer, dan heeft u in ieder geval uw documenten (en persoonlijke foto’s) nog.

Komt u er zelf niet uit..?

Waren deze tips en tricks nog niet voldoende voor u? Dan kunnen wij de computer voor u nakijken. Wij verwijderen alle ‘troep’ van uw computer en maken alle programma’s weer ‘up to date’. Mocht uw computer dan nog vrij langzaam zijn, dan kan in veel gevallen ook wat extra geheugen bijgeplaatst worden, of wij kunnen een snellere harde schijf plaatsen (SSD). Dit gaat altijd in overleg en naar uw wens(en). Als u op contact drukt kunt u uw gegevens en probleemomschrijving invullen, of u kunt ons bellen.